Prácticas y representaciones vinculadas a la producción y consumo de frutos de especies forestales del bosque nativo:

reflexiones a partir de la reconstrucción de las trayectorias sociales de la algarroba en Chaco Formoseño.

Authors

  • Sebastián Carenzo CONICET-Universidad de Buenos Aires. Facultad de Filosofía y Letras. Buenos Aires; Argentina
  • Ludmila Quiroga Universidad de Buenos Aires, Facultad de Filosofía y Letras. Buenos Aires; Argentina.

DOI:

https://doi.org/10.35305/revista.v0i27.73

Keywords:

Anthropology of food, rural development, food sovereignity, algarroba, gran chaco

Abstract

This paper aims to contribute to the understanding of a phenomenon that is becoming more relevant to the peasants and indigenous groups that inhabit the Gran Chaco: homogenization and impoverishment of the dietary pattern of these populations. From an anthropology of food perspective, we developed a case study on the practices and representations linked to the production and consumption of Algarroba fruits (Prosopis Alba). The reconstruction of social trajectories associated with this food, is revealed as a significant device to account for the dynamics of transformations evidenced on its production, distribution and consumption over the past three centuries.

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Published

2020-03-20

How to Cite

Carenzo, S., & Quiroga, L. (2020). Prácticas y representaciones vinculadas a la producción y consumo de frutos de especies forestales del bosque nativo:: reflexiones a partir de la reconstrucción de las trayectorias sociales de la algarroba en Chaco Formoseño. Papeles De Trabajo. Centro De Estudios Interdisciplinarios En Etnolingüística Y Antropología Socio-Cultural, (27), 16–51. https://doi.org/10.35305/revista.v0i27.73

Issue

Section

Artículos